Riktigt bra program för grafisk design

Är det dags att publicera en avhandling, CV eller skapa affischer, bilder, broschyrer eller annat material med en bra grafisk design för social media eller kommersiellt. Då kan ett bra layoutprogram vara bra att ha och flera av dessa är faktiskt gratis.

Förr var denna typen av design reserverat för de som arbetade med grafisk design, men numera kan var och varannan sitta hemma på kammaren och skapa design likt en professionell designer. Detta är tack vare att många av de layoutprogram som finns online är baserat på en öppen mjukvara. Det betyder att vem som helst kan skapa unika grafiska produkter på egen hand. Oavsett vad som skapas är det enkelt och snabbt att börja. Programmen har färdiga alternativ och mallar där det sedan läggs till objekt utifrån sina egna önskemål och behov.

Bara under några år har utbudet av olika layoutprogram som exempelvis InDesign verkligen har exploderat. Detta beror på att allt fler är aktiva på sociala medier och behöver ha ett underlag för att på ett lätt och smidigt sätt skapa banners, reklam, bilder eller liknande.

Canva

Canva

Canva är ett perfekt kostnadsfritt grafiskt designprogram på nätet som passar för personer som inte normalt arbetar med någon typ av grafisk design. Programmet är användarvänlig och snyggt, men framför allt otroligt funktionellt. Det är bara att sätta igång direkt för att dra, släppa, högerklicka för olika alternativ. Allt som skapas sparas på ett eget konto på ett cybermoln och bilder går att laddas upp som png, jpg eller pdf. I och med att man är en amatör ser Canva till att hela tiden ge sina användare inspiration och kunskaper som innebär ett förbättrat resultat. Materialet anpassas efter kunskapsnivån hos användaren.

Microsoft Word

Microsoft Word innehåller mycket för att underlätta för grafisk design och kan framställa broschyrer, kalendrar, affischer, läroplaner och annat användbart. Till en början kan det kännas lite krångligt när det ska ställas in vilket sidformat designen ska ha, vilket teckensnitt som ska använda (går att välja mellan hundratals olika), färg, importera bilder som ska redigeras. Dessutom kan man numrera sidor, arrangera bilder, justera text, ha kolumner och infoga tabeller och grafik. Egentligen saknas det inte mycket i detta program. Utöver alla dessa funktioner finns det också en effektiv stavningskontroll och att det går att spara i pdf med en hög kvalitet, vilket är perfekt för kontors- och hemutskrifter.

Scribus

Scribus kan kännas lite föråldrat vid första intrycket men är ett layoutprogram som är kraftfullt, kostnadsfritt och är uppbyggd på en öppen mjukvara. Programmet kan användes till flera olika operativsystem och det går att skapa material på en kommersiell nivå. Själva syftet med Scribus är att nybörjare ska klara av att framställa grafiska layouter och ändå behålla funktioner som professionella designers har användning av.

Ett sådant bra exempel är att bland verktygen i programmet hittas färghantering för utskrifter och även inkluderar Pantone, som är en färgskala som tryckerier och bildskapare använder sig av. Färghanteringen ser till att minska de skillnader mellan olika färger som visas på datorskärmen och hur de ser ut när bilderna skrivs ut. Det finns mallar att arbeta utifrån eller kan man skapa från grunden, samt vektorgrafik och guider. Dessutom går det att sammankoppla grafik och lätt anpassa alla de olika sidorna och element med varandra.