Om olika programmeringsspråk

Det finns en mängd olika programmeringsspråk för att skapa program till datorer och mobiler.

Dessa har kommit till för att förenkla just denna process. Medan datorernas språk, kallad maskinkod, består av ettor och nollor så gör dessa språk med ord och tecken det lättare att programmera datorer. Det behövs dock ett särskilt program som översätter programmeringsspråket till maskinkod. Det som skrivits in för hand och som oftast innehåller instruktioner till datorn brukar kallas källkod. Det språk som är grunden för internet, HTML, är inte ett programmeringsspråk utan kallas ett märkspråk. Till skillnad från ett programmeringsspråk så utför inte detta något kommando. Det finns en stor mängd webbplatser som erbjuder gratis utbildning i programmering, men även sådana som kostar för den som vill ha en mer traditionell datakurs.

Java och Ruby

De två språken Java och Ruby har båda sitt ursprung i mitten på 90-talet. Java skulle vara en konkurrent till de redan existerande C++ och C. Dessa ansågs kräva för mycket minne och vara för komplicerade för att kunna användas effektivt. Språket C har fungerat som förebild för Java och det senare kallades först D innan till slut Java valdes som nytt namn. Java är ett bra språk att lära sig för nybörjare då det just är designat för att vara enkelt men har man tidigare kunskap i C så kan det självklart vara en fördel. Det finns olika varianter av Java, nämligen Java ME, som bland annat används mycket på mobiltelefoner, Java SE, den vanliga datorvarianten och Java EE som bland annat lär vara viktig för bank- och finanssektorns datortillämpningar. Just att det är så enkelt är dess största fördel. Det är även tänkt att kunna fungera på många olika plattformar utan att komplicerade ändringar ska behöva göras.

Ruby är även det ett språk som är väl lämpat för den som just börjat med programmering. Det är designat att vara så enkelt som bara går och detta har gjort det till ett av de mest populära programmeringsspråken. Det är betydligt enklare att lära sig Ruby än till exempel Java men nackdelen kan vara att man inte får kunskap och känsla för den vidare programmeringsspråksvärlden som man får om man studerar C eller Java då det är så pass elementärt.

C och C++

De kanske mest grundläggande programmeringsspråken är C och C++. Det förra har fungerat som förebild för både det senare och Java. C++ är en utveckling av C och mycket av det som den senare gjorde gör nu C++. Det är dock fortfarande viktigt på en del plattformar, inte minst Linux medans Windows har övergått till främst C++. Eftersom detta är tidiga språk så fanns det ingen intention att göra dessa enkla, tvärtom, de är ansedda att vara svåra att lära sig.

JavaScript

JavaScript är inte det samma som Java, namnet till trots. Detta är mest vanligt på internet och hemsidor. Det läggs in bland HTML-koden och för mottagaren krävs det normalt att man möjliggör JavaScript i sin webbläsare för det ska fungera. Språket kan utföra en mängd saker, från enkla formulärfunktioner till avancerade sådana med ljud och bild.

JavaScript