Efterfrågan på programmerare bara växer

År 2020 kommer det saknas 1 miljon programmerare i Europa, detta gör att det är en mycket god arbetsmarknad för en programmerare enligt prognos från EU-kommissionen. Enligt framtid.se har programmerare mycket goda utsikter på arbetsmarknaden.

Vad är en programmerare?

En programmerare kan göra mycket alltifrån dataspel till att kunna programmera styrsystem för tillverkning inom industrin. Ett jobb inom programmeraryrket är mycket flexibelt då man kan sitta varsomhelst i världen för att göra det här jobbet. De flesta är självlärda men många arbetsgivare önskar att man har en eftergymnasial utbildning inom någon form av programmering antingen från högskola eller universitet eller program på en yrkeshögskola.

Vad gör en programmerare?

Programmerare eller också en kodknackare som det också heter på talspråk, måste vara mycket flexibel, kunna samarbeta med andra då man jobbar ofta i team, samt att man ska kunna dokumentera det man gör och programmerar. En programmerare kan ofta kombinera uppgifter med webbdesigner då dessa går lätt in i varandra när man till exempel programmerar eller skapar en webbsida för ett företag eller organisation. Man ska också kunna lära sig nytt hela tiden och nya språk inom programmering såsom C++, C#, Java, CSS och andra förekommande språk.

programmeringsverktøy

Man kan säga att en programmerare behöver ha alla verktyg i sin verktygslåda för att kunna skapa det kunden efterfrågar, ungefär som när en snickare får en ritning eller en bild på hur ett hus ska se ut och snickaren använder sig sen av sina verktyg och sin kunskap för att kunna bygga ett hus i samarbete med andra yrken precis som en programmerare kombinerar sin kompetens med de språk man kan och med en annan person som en systemutvecklare eller vad det nu teamet består av, då många gånger har du en beställare och ett team som jobbar tillsammans för att projektet ska löpa framåt och testas kontinuerligt för buggar och fel.Programmeraryrket är väldigt utvecklande då utvecklingen inom programmeringen aldrig står still och man måste hela tiden utbilda sig vidare för att vara med i utvecklingen. Det ställs höga krav på självdisciplin och intresse för logik och detaljer, samt även förståelse hur allt ska sammanställas och man ska vara duktig på att dokumentera sitt jobb och vad man gjort. Programmeraryrket är inte ett vanligt 8-17 jobb utan oftast har man höga krav på deadline och annat inom projekt där man ska leverera inom utsatt riktlinjer för att projektet inte ska avstanna.

VR

Här kommer en liten ordbok:

AR– Augmented Reality ( på engelska betyder det förstärkt verklighet).

VR – Virtual Reality som nås ofta via VR- glasögon eller liknande och betyder datorgenererad skenvärld, inom dessa kan du hitta tv-spel där du genom att ta på dig ett par VR-glasögon och styrspak kan vara inne i spelet istället för att titta på en tv-skärm.

Big Data -exempel på sådan är exempelvis information från sociala medier, här krävs det speciella analysmetoder.

Chatbot – ett program som man förprogrammerar att svara på ett visst sätt, som interagerar med exempelvis en kund på en webbsida för att ta hand om de vanligaste frågorna från en kund eller erbjuda insamling av feedback från kunder, här är bara fantasin som sätter gränserna.

AI – Artificiell Intelligens, det är maskinernas intelligens som vi hänvisar till när vi talar om AI.