Det här gör en UI/UX designer

En UI/UX designer är personen som utvecklar och hjälper till så att ett företag eller hemsida är så enkel för kunden att navigera som möjligt. Det är viss skillnad mellan dessa två, men som i koncept är rätt lika.

UI står för User Interface, vilket är själva ansiktet på produkten du använder. Alltifrån hur startskärmen på din mobil ser ut till hemsidan och klockan på din mikrovågsugn. En UI designers mål är att det ska vara så användarvänligt som möjligt för att komma till funktionerna du vill åt. På en hemsida så är målet att kund ska komma fram till relevant information så snabbt och simpelt som möjligt, utan krångligheter. Allt om hur du navigerar på den sidan är vad en UI designer gör. Det viktiga är att se det utifrån kundens önskemål, att göra det så lätt som möjligt att hitta just det som kunden vill.

Det är inte heller bara funktion man ska tänka på, för det estetiska är väldigt viktigt här också, så att UI:n på ett program inte bara har massa stora fula knappar. Det gäller att integrera detta med designen, hålla det rent och snyggt med så mycket funktionalitet som möjligt.

Det handlar om kundkontakt för att ta reda på vad kunden vill ha, research för att hitta bästa möjliga vägar dit och att tillämpa allt det här så att kunden aldrig har ett problem med att hitta något. En bra designad UI kommer kunden inte tänka på, utan snarare vill man undvika att kunden stör sig och inte har lätt att hitta.

UX står för User eXperience, det är lite mer bakom kulisserna jämfört med UI. När UI handlar om det du ser framför dig och hur lätt det är att komma åt, så är UX det som har spakarna bakom allt.

UX design är processen att genom ökad användbarhet, enkelhet, och nöje i interaktionen mellan kund och produkt förbättra kundens nöje och lojalitet.
Väldigt likt UI, låter det som.

Men vad separerar egentligen dessa två?

UX är inte specifikt med teknologi att göra, utan det handlar om alla interaktioner mellan produkt och kund. Istället för en lättnavigerad hemsida som UI handlar om, kan det handla om vilken produkt som helst. Allt som ägs av ett företag och har en kund. I lyktstolpe är ett exempel, en UX designer vill göra det lätt att få kontakt med företaget om den är trasig samt allt annat man skulle kunna önska sig av en lyktstolpe. Alltifrån hur lyktstolpen ska se ut, och hur mycket ljus den ger, när den lyser och så vidare. Allt som kunden kan märka och känna är dess upplevelse, och det är det som UX designern har hand om. UI/UX är inte helt olika varandra, men de koordinerar med varandra för att skapa den optimala produkten med full funktionalitet. Ett sätt att visualisera det på är att jämför med den mänskliga kroppen
Om UI står för att vi ser utanför, såsom händer, ögon och näsa, då är UX våra organ som får oss att fungera och tänka och agera. UI är navigation, och UX är upplevelse.