Designverktyget Sketch

Sketch är ett mycket användarvänligt program som är enkelt att ladda ner. Man får testa gratis i en månad, vilket alltid är bra rent konkurrensmässigt. Användarhandbok och tips om hur man snabbast och lättast kommer igång finns, med tydliga uppdelningar av kategorier så det är lätt att hitta det man vill använda t.ex. alternativ kring gränssnitt, former, vektorredigering med mera.

Sketch kräver att man har Mac OS X El Capitan (version 10.11.2), och tyvärr funkar inte detta i något annat operativsystem just nu. De planerar i nuläget inte heller att utöka verksamheten genom att anpassa Sketch till andra programvaror.
Däremot går det bra att koppla ihop med iPhone eller iPad när du laddar ner Sketch Mirror till de plattformarna. På det sättet har man alltid med sig sin design och kan titta hur det fungerar/ser ut rent visuellt på olika plattformar.

Vektorbaserat till 100%

Detta är mycket användbart och praktiskt då pixelvänlighet är viktigt för designers då datorer, plattor och andra plattformar har olika pixeltäthet.

Sketch är vektorbaserat och rent, tydligt och anpassat för gränssnittsdesign. Värt att nämna är att vektorredigering behövs för att göra 3D-modellering, som på senaste år blivit väldigt populärt. Sketch fungerar utmärkt för detta.

Sketch har ett bra forum på sin hemsida, där man kan träffa andra designers som använder programmet, genom fysiska träffar som anordnas i 50 olika länder runt om i världen. Bara i höst finns det tre träffar organiserade i Sverige.

Det användarvänliga programmet Sketch passar både för nybörjare och för erfarna designers, då den är lätt att använda samtidigt som den har en hel del både roliga och nödvändiga plugins, som t.ex. Isometric Plugin och 3D rotation-visningar.

Man kan ordna sin design i Sketch med “Paddy”-plugin som ordnar automatiserat avstånd och justering i programmet efter mått man lagt in.

Sketch har många olika alternativ för utseende som man kan använda. Det är lätt att blanda, hoppa emellan och byta mellan dem. Lätt att ändra färger och symboler i programmet, för att göra din design exakt som man vill ha den.
För mindre och större företag är det bra att Sketch erbjuder rabatt ju fler plattformar man registrerar till sitt Sketch konto. Det finns också en funktion som gör det lätt dela med sig av textsnitt och symboler som man skapat, genom sitt bibliotek, eller använda Sketch Cloud dit alla användare av Sketch har tillgång till, bara de själva loggar in. Man kan välja att dela de man ritat själv till alla eller en speciell grupp. Något annat som är mycket bra är att man kan använda sig av BitMap Compressor, som komprimerar bit-mappar, för att hålla filers storlekar på datorn/Ipaden så små som möjligt.

Sketch är helt klart ett verktyg för grafisk design som man inte vill missa. Med detta verktyg behöver man inte kämpa med pixlar och manuella utformningar. Det går enkelt och snabbt att utforma det på det sättet man önskar. Det finns en hel del annat intressant att hämta med detta verktyg. Läs gärna vidare på deras hemsida.