Allt om Adobe Illustrator

Adobe Illustrator är ett program där man skapar illustrationer och grafik. Vill du rita något med bara ett enkelt sträck, eller göra större målningar med olika färger och penselstorlekar och detaljer? I Adobe Illustrator har man möjlighet och tillgång till allt man kan tänka sig inom grafisk design.

Illustrator är ett vanligt program för att skapa konst, allt från en affisch, ett klädtryck till större skyltar, men det att skapa i Illustrator är logotyper. Illustrator är det populäraste verktygen i branschen inom vektorgrafik. Det används över hela världen av alla typer av kreatörer som vill skapa konst, oavsett om man är amatör eller proffs. Om man behöver extra hjälp med programmet, eller har frågor osv. Så finns det en användarhandbok att hitta på sidan. Där finns information och olika guider i hur man går till väga samt massor med tips och trix. Handboken har också länkar till videos där det visas en översikt på hur Adobe Illustrator fungerar och hur du använder verktyget. Har man andra frågor och funderingar vänder man sig enklast till deras community som innehar över flera miljoner medlemmar på sidan.

Fördelarna med Illustrator

Men vad är det som är så bra med Adobe Illustrator då? Jo såhär är det. Det som skiljer Illustrator med många andra illustrerings program är att Adobe använder sig utav vektorgrafik istället för pixelgrafik. Pixelgrafik är uppbyggt i små fyrkanter, vilket gör att när man förstorar logotypen blir den suddig och är inte alls skarp. Det ser inte bra ut när man tar en närmare titt helt enkelt, och ska har man gjort något i till exempel storleken 1 cm och vill sedan förstora projektet till 1 m, kommer det bara bli små pixlar. Med Illustrator är det dock annorlunda. De använder sig utav vektorgrafik, det är uppbyggt med fästpunkter och banor som går runt illustrationen och därav kan du förstora och förminska objektet hur mycket du vill utan att det blir skillnad på skärpan eller kvalitén. Så oavsett om man vill ha sin illustration i 1 cm eller 1 m ser det likadant ut. Illustrator är fullmatad med olika verktyg och funktioner för att kreatören ska få sitt önskade resultat, det finns borstar och penslar i alla typer av storlekar, möjlighet att zooma in och zooma ut under processen i skapandet, ett pen verktyg som gör att användaren kan skapa böjda och raka linjer samt rita och redigera fria linjer under projektets gång. Snabbt och smidigt kan man i verktyget exportera sin illustration i olika format, upplösningar och storlekar. Adobe Illustrator uppdateras ofta med nya spännande funktioner och verktyg, man håller sig bäst uppdaterad om detta genom att följa deras Facebook sida.

Illustrator finns både till mac och windows datorer, man köper det antingen ensamt som premium och då betalar man 240 kr/mån, eller så kan man köpa ett paket där alla andra Adobe program också ingår och då ligger priset på 599 kr/mån. Man kan även prova adobe Illustrator helt gratis i en vecka. Vill man inte betala alls finns det en gratis demoversion av programmet att ladda ner.